Rookmelders

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 is het verplicht in Nederland om een rookmelder te hebben op elke woonverdieping in je huis en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Hiervoor wordt het Bouwbesluit aangepast en wordt het dus wettelijk verplicht om hieraan te voldoen. Ook als je in een huurhuis woont.

Mijnveilighuis bied rookmelders aan inclusief installatie en met een batterij die 10 jaar mee gaat. Zo weet je zeker dat ze op de juiste plek hangen en dat je er 10 jaar geen omkijken meer naar hebt.

Wanneer zijn rookmelders verplicht?

  • Per 1 juli 2022 worden rookmelders verplicht.
  • Dit geldt voor elke woonverdieping in ieder huis.
  • Zowel koop- als huurwoningen en zowel bestaande- als nieuwbouw moeten hieraan voldoen.
  • De verplichting geldt ook besloten ruimtes die dienen als vluchtroute.

Wat betekent dit voor mij?

Heb je al werkende rookmelders hangen op elke verdieping? Dan heeft deze wetswijziging geen gevolgen voor jou. Heb je nog géén rookmelders, dan wordt het tijd om ze aan te schaffen. Op iedere bouwlaag moet een goedgekeurde brandmelder komen te hangen. Een zolder die niet als verblijfsruimte dient, hoeft geen rookmelder te hebben hangen. Als jouw besloten gang op de begane grond een vluchtroute is voor een verdieping erboven, dan moet je daar ook een werkende rookmelder ophangen.

In tegenstelling tot bij nieuwbouwwoningen waar de wet al vanaf 2003 van kracht is, worden er geen eisen gesteld aan de doorkoppeling van de melders. Ook hoeven de brandmelders niet op het 230V / elektriciteitsnet aangesloten te zijn; een brandmelder met batterijen volstaat al.
Wilt u toch aan elkaar gekoppelde rookmelders of melders op het elektriciteitsnet neem dan contact met ons op voor een maatwerk oplossing.

Waar moet ik op letten als ik rookmelders ga kopen?

De melders moeten voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben. Uiteraard voldoen de rookmelders van Mijnveilighuis aan alle juiste normen.

Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek bij u thuis: